Pâinea sănătoasă fără drojdie

 Pâinea sănătoasă fără drojdie

O recetă simplă și rapidă de preparare a pâinii fară drojdii și fără maia. Eo recetă de la Dr. Torsunov, cunoscută de mulți ca "Pâinea bunătății." Ea devine mai gustoasă dacă aluatul este lăsat un timp mai îndelungat să se odihnească.

Ingrediente:

Pregătim amestecul uscat (pusă la rece, consistența se păstrează chiar și o săptămână):

800 gr. făină

70 gr. făină de secară,

100 gr. lapte praf,

2 lingurițe de sare,

1-3 lingurițe de bicarbonat de sodiu,

2 lingurițe de coriandru,

1/3 linguriță de cardamom,

1/6 linguriță de anason stelat,

1 linguriță de scorțișoară,

3-7 lingurițe de zahăr,

1/2 linguriță de acid citric.

Mod de preparare:

Măcinăm condimentele. Luăm o parte din amestecul uscat, pe care urmează s-o pregătim, amestecăm cu 600 ml.de chefir până se face o masă consistentă. Cu cât mai mult chefir punem, cu atât  mai pufoasă va fi pâinea și mai mult timp se va păstra proaspătă.

Se unge tava de copt cu un pic de ulei.

Turnăm aluatul în tavă, în cazul în care acesta este prea moale, se scoate și se frământă până se îngroașă și se pune în cuptor la foc mic. Cu cât pâinea se ridică mai încet, cu atât e mai bună. Aluatul ar trebui să crească de 2 ori. Lăsați la cuptor pentru o oră și jumătate, la foc mic.

Sugestii:

Pentru ca acest amestec să se păstreze bine, se adaugă acid citric și bicarbonat de sodiu, înainte de coacere.

Este posibil să nu vă iasă din prima, trebuie să experimentați cu cantitățile de bicarbonat și chefir.

Puteți pune la fermentat pe bază de lapte acru, sau maia din aluat - 0, 5 litri de lapte sau chefir amestecat cu făină până la consistența de smântână. Se pune la loc cald, până când apar bule,  se amestecă periodic - procesul poate dura de la 1 la 3 zile.

Nu este principial să puneți cardamomul și anasonul. Dar e important să adăugați coriandrul.

Această recetă de pâine fără drojdie durează doar 15 minute.

Dacă faceți amestecul uscat cu 10 zile înainte – veți folosi doar 5 minute pe zi pentru a amesteca consistența cu chefir și s-o puneți la cuptor.


Cei care lucrează mult fizic, le va face bine să mănânce pâine din făină integrală de grâu cu tărâțe. Aceasta ajută la cresterea forței musculare.


POFTĂ BUNĂ!

sursa:uduba.com

Recomandăm
Noi pe Facebook