Nu lăsa pe alții să decidă cine ești

Nu lăsa pe alții să decidă cine ești

— Măiestre, spuneai că atunci cănd am să aflu cine sunt, voi căpăta înțelepciunea, dar cum să fac asta?

— în primul rănd nu lăsa pe alții să decidă cine ești.

— Ce vrei să spui prin asta?

— Unul îți va spune că ești rău, îl vei crede și te vei supăra. Altul va spune că ești bun și te vei bucura de asta. Te vor lăuda sau te vor certa, te vor trăda sau te vor crede.

Atăta timp căt vor avea dreptul de a hotărî cine ești și cum ești, nu te vei regăsi niciodată. Lipsește-i de acest drept, inclusiv și pe mine.

***

A se cunoaște pe sine este posibil numai după ce ai trăit într-o singurătate profundă. De obicei, tot ce știm despre noi înșine este doar opinia altora. Ei spun, "Ești bun," și noi credem că suntem buni. Ei spun, "Ești frumos", și atunci credem că suntem frumoși. Ei spun, "Ești rău" – și noi continuăm să acumulăm această informație.

Acest lucru este fals, pentru că nimeni altcineva nu te poate cunoaște cu adevărat – nimeni nu poate ști cine ești, în afară de tine. Tot ce știu despre tine sunt doar niște fragmente, dar și acestea foarte superficiale. Tot ce știu este starea ta de spirit în anumite momente; ei nu pot pătrunde în centrul universului tău. Chiar și cel mai apropiat om nu poate pătrunde în nucleul ființei tale. Acolo ești complet singur, și numai acolo vei înțelege cine ești.

sursa: cluber.com.ua

Recomandăm
Noi pe Facebook