Efectul Rosenthal: autoîmplinirea profeției

Ai observat că de multe ori poți anticipa modul în care se va dezvolta relația ta, sau cum va sfârși o anumită întreprindere? Ești surprins, dar aceasta nu se datorează intuiției tale uimitoare, dar ... autoîmplinirii profeției!

Efectul Rosenthal: autoîmplinirea profeției

Da, ai știut de la bun început că acest bărbat nu este interesat de tine! Și îți dai seama că băiatul nu va lua examenul. Și că directorul nu te va lăuda pentru sarcina perfect executată. Ups, se pare că ești  clarvăzătoare?!

Nu și încă odată NU. Nici pomină despre un dar deosebit. Problema constă în faptul că singură ți-ai programat o variantă sau alta a desfășurării evenimentului.. Și Universul ți-a servit ceea ce așteptai. Așteptai, ca soțul să te înșele  și uite că se și tolănește cu o altă femeie. Așteptai ca prietena ta să nu-ți observe noua rochie  și uite că își mușcă buzele, dar nu scoate nici un cuvânt la adresa rochiei.

Acest fenomen se numește efectul Pygmalion sau Rosenthal (după numele savantului care l-a descoperit). Apropo, și funcționează acest lucru nu doar în momentele de rutină, ci chiar și în știință. De exemplu, dacă experimentatorul așteaptă un anumit rezultat, gonește atomii în centrifugă, cel mai probabil, că-l va primi. Straniu? Oare de ce?!

Reiese că profeția care se autoîmplinește e un fenomem care te poate condamna la un eșec total, sau îți poate dărui un succes neașteptat. Dacă crezi serios că exteriorul tău și capacitatea ta mentală, subtil spus, sunt sub nivelul mediu, poți cu anii să-ți cauți a doua jumătate. Chiar dacă ai avea diplomă roșie. Chiar dacă ai fi laureată la concursul de frumusețe. Credința în neatractivitatea ta este mai puternică decât obiectivitatea.

Iar dacă, venind într-o companie de pe băncile universității, crezând sincer în faptul că peste o jumătate de an vei putea s-o conduci, vei trece ușor peste concurenții la postul de director. Credința în forțele tale dictează modul de conduită, respectiv, se schimbă și atitudinea lumii față de tine, în rezultat  îți atingi scopul.

Cum să folosești efectul Pygmalion?

Întâi de toate, să ne amintim legenda lui Pygmalion și-a Galateei. Țineți minte cum sculptorul antic Pygmalion a cioplit din marmură statuia unei fete și s-a îndrăgostit de ea. Acesta și-a dorit foarte mult ca ea să învie și să-i fie soție. Zeii i-au îndeplinit dorința. Galateea a fost exact cum a visat-o Pygmalion, și nu doar la exterior, ci și după caracter. Așa cum a conceput-o el…

Imaginează-ți viitorul! Așa cum ți-l dorești să-l vezi. Crede sincer că tu, împreună cu soțul tău, veți avea o căsnicie lungă și frumoasă. Copii tăi vor putea fi oameni de suсces și vor duce o viață îmbelșugată. Că planurile tale neapărat se vor realiza.

Spui că e greu? Îți încurcă blocajele interioare și complexele? Încearcă să le schimbi cu afirmații. De exemplu, dacă, inițiezi o afacere importantă, de fiecare dată îți spui că ”Nu reușesc nimic, doar sunt atât de lentă”, schimb-o pe alta ”Eu reușesc să fac totul la timp, totul îmi iese bine”.

Câte ceva despre armata israeliană…

Și la final, despre încă cîteva experimente interesante, făcute de armata israeliană.

La un exerciții, soldații trebuiau să facă marș forțat. Unui grup de soldați li s-a spus adevărata distanță a traseului (30 km), altui grup i s-a spus cifra de 10 km, iar grupului al treilea- de două ori mai lung- 60 km. În final, grupul care a crezut că trebuie să alerge 60 de km a venit ultimul. Despre ce ne vorbește asta? Cu cît mai dificil ni se pare obstacolul, cu atât mai puține șanse avem să-l depășim. Acele dificultăți pe care le inventăm în imaginația noastră, devin realitate.

Despre ghicitori

Și pe final aș vrea să vă rog să nu mergeți la ghicitori! Iar dacă și mergeți, doar la cele care vă promit bogății, multă dragoste și nici o problemă.

sursa: cluber.com.ua

 

Recomandăm
Noi pe Facebook