Dragostea e o experiență, moartea și renașterea

Dragostea e o experiență, moartea și renașterea

— Dragostea?... bărbatul se găndi un pic — E la fel ca moartea. înțelegi?

—De ce afirmați că dragostea e o boală?
—Eu afirm că dragostea devine o boală, a răspuns încet bărbatul.

— Cum aș putea să-ți explic,  bărbatul a căzut pe gănduri. îți amintești basmele vechi, care se încheiau așa: „Am fost și eu la această nuntă și multe am văzut…”

— Desigur

— Ce obstacole întălneau eroii principali?

— Diverse — domnișoara se încruntă. Pentru cineva Balaurul, altcineva Muma Pădurii. Sau o oarecare Mamă Vitregă.

— Ați enumerat simbolurile obstacolelor, imaginea lor artistică. Dar care e de fapt rolul acestor obstacole?

— Păi nu știu…

— în basm eroul neapărat va trăi o renaștere. Pe plan extern totul se întămplă diferit. De exemplu: el era nemilos, egoist, rece. La sfărșitul basmului renaște — devine sensibil, grijuliu și receptiv.

Uneori renașterea e atăt de evidentă. De exemplu Ion sare în cratița cu apă fierbinte… Ai crede, că va muri. Dar moare de fapt vechiul Ion, Ion cel prost, iar lumea are parte acum de unul nou, adevăratul Ion, prințul Ion.

în definitiv, unele basme îți prezintă renașterea indirect. Eroul principal se transformă într-un animal sau din contra așteaptă transformarea inversă. Și acestea se întămplă nu doar în basmele vechi. Astfel de scenarii sunt întălnite în lumea întreagă, chiar în religii. Amintiți-vă chiar de zeul egiptean Ra și Buddha renăscut în timpul iluminării sale. Hristos se renaște…

—Dar ce legătură are dragostea? Reporterul devenise agitat, în sfărșit a avut curaj pentru a întrerupe interlocutorul.

—Dragostea?... pentru o secundă bărbatul se găndi. E la fel ca moartea. înțelegi? Omul se pierde, oferindu-se. De parcă ar fi ucis, dar nu moare. El se renaște pentru o nouă viață. Dragostea e o experiență, moartea și renașterea.

 

 sursa: cluber.com

Recomandăm
Noi pe Facebook