De ce unii oameni devin nervoși, când sunt flămânzi?

De ce unii oameni devin nervoși, când sunt flămânzi?

4brain a găsit răspunsul!

Ai avut moment în care deveneai nervos, când îți era foame? Sau chiar ai creat discuții conflictuale?

Dacă da, atunci în acel moment aveai un atac de „fomofurie” — foame și furie.

Acesta e un fenomen, în care oamenii devin morocănoși și nervoși atunci când sunt flămânzi.

Dar, de ce se întâmplă aceasta și de ce doar unii oameni simt astfel de atacuri?

Fiziologia furiei flămânde

Totul constă în procesul petrecut în organism. Proteinele, grăsimile și carbohidrații se descompun în zaharuri simple (cum ar fi glucoza), aminoacizi și acizi grași liberi, care intră în fluxul sanguin, unde sunt distribuiți în organe și țesuturi, asigurându-ne cu energie.

Cu cât mai mult timp a trecut de la ultima masă consumată, în sânge circulă mai puțini nutrienți. Dacă nivelul de glucoză în sânge scade destul de tare, creierul percepe aceasta drept un semnal periculos pentru viață. Creierul uman este dependent de nivelul de glucoză în sânge pentru a asigura funcționalitatea organismului.

Probabil ați observant astfel de cazuri: atunci când sunteți flămând, lucrurile simple devin complicate, e mai dificil să te concentrezi și acționezi stupid.

Mai deveniți insuportabili, îi tachinați pe cei din jur și vă certați cu cei dragi cu ușurință. Sună cunoscut, nu-i așa? De ce se întâmplă, astfel?

Răspunsul e simplu

Atunci când glucoza din sânge scade, creierul transmite un semnal de alertă unor organisme pentru a elibera hormonii — regulatori. Unul din acești hormoni este adrenalina, cunoscutul hormon al stresului. Se elimină în momentul de panică sau frică, crezând că vă aflați în pericol. Împreună cu eliminarea în organism a adrenalinei puteți trăi senzații de furie și agresivitate.

Natura și educația

Foamea și furia sunt controlate de aceleași gene. Unele gene provoacă un exces de foame și influențează receptorii creierului, la fel ne transformă în ființe mai impulsive.

Totuși o influență o are educația și nivelul de cultură al omului. Toți suntem diferiți, de aceea nu e uimitor — cineva nu se abține de la demonstrarea emoțiilor (mai ales dacă-i este foame).

Cum să învingi foamea rea

Cea mai simplă metodă de-a combate foamea rea — să mănânci înainte de-a deveni mult prea flămând și nervos. Dar reține — ciocolatele și chipsurile îți vor produce prea multă glucoză în sânge, care te va inunda prea rapid.

Îți va fi mai foame, de aceea încearcă să alegi ceva natural și consistent, care ți-ar potoli foamea dar nu ți-ar influența negativ sănătatea.

Concluzia e una: pentru a avea o zi de succes— mănâncă!

sursa: adme.ru

 

 

 

Recomandăm
Noi pe Facebook