Metoda tibetană de a-ți educa copilul

Mai jos, vei descoperi abilități foarte utile, pentru a crește o persoană completă și auto-suficientă, care-și va respecta părinții. Putem încerca să învățăm arta de-a fi părinte de la un popor înțelept.

Metoda tibetană de a-ți educa copilul

Regulile de bază ale educației tibetane:

1. Cel mai important — fără înjosiri și pedepse fizice. Unicul motiv, de ce un copil este bătut — el nu poate riposta.

2. Prima perioadă: pănă la 5 ani. Comportă-te cu copilul tău, de parcă el ar fi un „rege”. Nu îi interzice nimic, încearcă să-i distragi atenția de la ceea ce i-ar putea dăuna. Dacă se află în pericol, mimează o față și un strigăt speriat. Copii înțeleg acest limbaj. în această perioadă de timp se formează curiozitatea și interesul de viață. Copilul nu este capabil să formeze un lanț logic. De exemplu, el a spart o vază scumpă. Nu va înțelege că pentru achiziționarea unui astfel de lucru e nevoie să muncești pentru ca ulterior să primești bani. Pedeapsa va fi percepută greșit. Nu-l veți învăța, să nu spargă vazele dar să se supună celui care este mai puternic... Sigur aveți nevoie de un astfel de rezultat?

3. A doua etapă: de la 5 ani pănă la 10. în această perioadă copilul trebuie perceput ca un „sclav”. Ai pune sarcini și a cere îndeplinirea lor. El poate fi pedepsit pentru nerespectare (dar nu fizic). în această perioadă se dezvoltă activ intelectul. Copilul trebuie să învețe să intuiască reacția oamenilor la acțiunile sale, pentru a provoca o atitudine pozitivă față de persoana sa și a preveni manifestările negative. în aceste momente, nu evitați să încărcați copilul cu diverse activități educative.

4. A treia perioadă: de la 10 ani pănă la 15. Ce comportament ar trebui să abordezi? Ca de la egal la egal. Nu pe picior de egaliatate, dar exact „ca pe un egal”, căci oricum aveți o experiență și cunoștințe mai vaste. Cereți sfatul, opinia în toate problemele importante, asigură-i și promovează-i independența. Expuneți opinia proprie în „mănuși de catifea” pentru a nu reprezenta o influență directă. Dacă ceva nu vă satisface, accentuați atenția asupra consecințelor negative care ar putea surveni pe viitor, evitați interdicțiile directe.  în această perioadă se formează spiritul și găndirea idependentă.

5. Ultima perioadă: de la 15 ani. Abordați o atitudine respectuoasă. E tărziu deja pentru a educa un copil, nu vă rămăne decăt să culegeți roadele muncii dumneavostră.

Ce cosecințe ar putea surveni în urma nerespectării acestor reguli?

1. Dacă suprimați un copil de pănă la 5 anișori, îi nimiciți pofta de viață, inteligența, vitalitatea. îl obișnuiți să se supună forței fizice. îl transformați treptat într-o victimă a răufăcătorilor.

2. Dacă după vărsta de 5 ani ve-ți continua să dădăciți copilul el va crește infantil, incapabil de orice lucru și eforturi spirituale.

3. Dacă ve-ți exagera cu grija pentru copil după vărsta de 10 ani, el va crește neîncrezut în propriile forțe, dependent de prietenii mai influenți care nu vor avea întotdeuna un impact pozitiv.

4. Dacă nu ve-ți respecta copilul după vărsta de 15 ani, el nu o să vă ierte acest lucru, iar cu prima ocazie va pleca.

 

sursa: ihappymama.ru Recomandăm
Noi pe Facebook