De vorbă cu mine însumi

De vorbă cu mine însumi

4brain publică niște texte, scrise acum aproape 100 de ani în urmă. Dezidereatele unui poet din trecut poate să facă ziua de azi mai bună.


Mergi pe calea ta printre zarvă și agitație și amintește-ți de pacea care poate să se nască din liniște.

Fără să te trădezi, trăiește, pe căt e posibil, în relații bune cu fiecare om. Vorbește blănd și clar, adevărul tău și ascultă-i pe ceilalți, chiar și pe cei cărora nu le strălucește mintea și nu sunt învățați- au și ei povestea lor.

 Evită oamenii gălăgioși și agresivi, ei strică dispoziția. Nu te compara cu nimeni: riști să te simți un ratat sau să devii orgolios. întotdeauna se va găsi cineva mai mare sau mai mic decăt tine.

Bucură-te de planurile tale așa cum te bucuri și de ceea ce ai realizat deja. Interesează-te mereu de meseria ta: căt de modestă n-ar fi ea- este o bijuterie în comparație cu alte lucruri pe care le poți face. Fii selectiv în activitățile tale, lumea e plină de înșelăciune. Dar nu fi orb la binefăcători, alți oameni tind spre fapte mari și peste tot viața e plină de eroism.

Fii tu însuți. Nu te juca de-a prietenia. Nu fi cinic în dragoste- în comparație cu golurile și dezămăgirile, ea e la fel de veșnică ca și iarba.

Cu inima curată acceptă ceea ce te îndeamnă anii, și cu mulțumire ia-ți rămas bun de la tinerețe. întărește-ți spiritul în caz de o nenorocire neașteptată. Nu te lăsa chinuit de himere. Multe frici se nasc din osteneală și singurătate.

Supune-te unei discipline sănătoase, dar fii blănd cu tine. Ești copilul universului – nu mai puțin decăt copacii și stelele, ai dreptul să te afli aici. Și chiar dacă e evident sau nu pentru tine, lumea merge așa cum trebuie să meargă. Fii în armonie cu Dumnezeu, chiar dacă nu-L înțelegi pănă la capăt.

Cu orice te-ai ocupa, oricare ar fi visele tale, în forfota zgomotoasă a vieții păstrează pacea în sufletul tău.

Cu toate grozăviile, muncile monotone și visele neîmplinite lumea totuși e minunată. Fii atent la ea.

încearcă să fii fericit.


 Autorul textului este Max Ehrmann. A trăit între anii 1872-1945. în Jurnalul său Max a scis: ”Aș vrea, dacă-mi va reuși, să las în urma mea un cadou- un scurt eseu, pătruns de spiritul de generozitate.” Undeva pe la sfărșitul anilor ´20, el a scris ”Deziderate”

sursa: adme.ru

Recomandăm
Noi pe Facebook