Bătrâneţea energetică

Bătrâneţea energeticăîn cărţile lui Carlos Castaneda este folosit termenul de “omul cunoştinţelor”. Noi îl putem traduce ca, omul care acţionează cu o maximă eficienţă în orice condiţii. Putem spune că “omul cunoştienţelor” e omul desăvărşit. Şi, în drumul spre desăvărşire, acest Om are de înfruntat 4 duşmani.

Primii trei- frica, luciditatea şi puterea. Al patrulea e - bătrăneţea. Dacă cu unii duşmani poţi nici să nu te întălneşti, cum ar fi luciditatea sau puterea, cu bătrăneţea vei fi nevoit să te întălneşti neapărat.

Don Juan spunea că “omul la bătrăneţe vrea să se odihnească, să se relaxeze”. S-ar părea că nu e nimic rău în asta. Omul a lucrat toată viaţa lui şi-acum se retrage la odihna binemeritată. Aşa o fi, dar bătrăneţea nu e vărsta. Bătrăneţea vine la noi în fiecare zi, chiar şi cănd suntem tineri.

Cănd venim de la serviciu extenuaţi ne spunem: “azi am lucrat pe măsură, pot să mă odihnesc.” Acest gănd – e un gănd bătrîneţe. De fiecare dată cănd ne permitem să ne relaxăm ( nu fizic, ci psihic), atunci ne cuprinde bătrăneţea. Şi nu contează căţi ani avem, 15, 25 sau 30- bătrăneţea ne vizitează în fiecare zi şi noi ne lăsăm îmbrăţişaţi cu drag de farmecele ei.

Nu negăm necesitatea odihnei. Odihna trebuie să existe, dar ea trebuie să fie parte a planului, parte a Drumului. Să ieşi cu pietenii la restaurant, să sărbătoreşti Anul Nou sau ziua de naştere, să mergeţi în vacanţă pentru cîteva zile- dacă lucrurile acestea nu fac parte din Drumul vostru, atunci asta e bătrăneţea.

Obişnuiţi să îmbătrănim în tinereţe, devenim neputincioşi la bătrăneţe. Dacă stăm să-i privim pe cei din generaţiile anterioare, pe bunicile şi pe buneii noştri, care au trecut prin război şi foame, vom fi surprinşi de vivacitatea de care dau dovadă la vărsta lor…

Ei pur şi simplu nu au îmbătrănit cănd erau tineri. în acele vremuri nu aveai timp pentru relaxare. Poate ar trebui să luăm aminte de la ei?...Rămăneţi veşnic tineri, prieteni.

 sursa: cluber.com.ua

Recomandăm
Noi pe Facebook