Această mamă explică clar de ce nu-şi învaţă copii să se împartă.

Această mamă explică clar de ce nu-şi învaţă copii să se împartă.

4brain a tradus pentru voi un articol a unei mame-blogger populare pe Bet. Provocator, dar merită să citiţi.

”La grădiniţa fiului meu există o lege pentru toţi copii: atunci cănd un copil se joacă cu o jucărie, nimeni nu are dreptul să i-o ceară. Şi dacă un alt copil vrea să se joace cu ea, atunci trebuie să aştepte pănă aceasta este disponibilă.

Jucăria îl aşteaptă liniştită pe copil, chiar dacă acesta s-a dus la baie sau la masă. Copilul nu-şi face griji. Această lege e valabilă nu doar în grup, ci şi în curtea grădiniţei. Copilul îşi asigură dreptul exclusiv de-a se balansa în leagăn sau să se distreze, atăta timp căt va avea chef.

Sinceră să fiu, niciodată nu mi-am pus  întrebarea: „de ce anume aşa o lege?” Am acceptat-o ca pe o regulă. Şi fiecare copil ştie această regulă. Atunci cănd în grădiniţă vine un copil nou, căteva săptămăni el ia jucăriile de la alţi copii, şi dacă nu primește ceea ce vra, face isterie. Dar asta trece de la sine. Şi copilul urmează această lege oriune, chiar şi-n afara grădiniţei.

Vă dau un exemplu. Mama şi băiatul ei de doi ani se plimbau prin parc. Copilul a luat cu el maşinuţa lui preferată, ca să se joace. Și deodată, un copil străin, mai în vărstă, caruia îi plăcuse jucăria, s-a apropiat de el şi a insistat să o primească.

Bineînţeles, s-a-nceput bătaia, iar după dănsa a urmat şi isteria. Şi mama băiatului care a încercat să ia maşina, pur şi simplu i-a spus copilului săг: „Nu-ţi fă griji dragul meu, cred că mama acestui copil nu l-a învăţat să se împartă”. Dar cum rămăne cu faptul că acest băiat, mai mic, şi-a luat maşina special să se joace cu ea. în asemenea situaţii e absolut normal să spui „nu”. Doar e aşa?

Eu nu cred că în această situaţie mama, consolăndu-şi copilul cu asemenea afirmaţii, are dreptate. Ea pur şi simplu şi-a defavorizat fiul, asigurăndu-l că poate să se apropie şi pur şi simplu să ia ce-i place şi cum îi place. Nu pot înţelege nicidecum dorinţa părinţilor de a le da copiilor absolut totul în viaţa asta.

Dar asemena istorii, care se întămplă în fiecare zi în curte, — e o lecţie foarte utilă nu doar pentru părinte, ci şi pentru copil. Aşa el va înţelege că lumea nu se învărte doar în jurul lui.

Dacă vă îndoiţi în argumentele mele, aduceţi-vă aminte de viaţa voastră de zi cu zi. Unii dintre noi aşa şi n-au învăţat să aştepte. Doar aţi încercat măcar odată să treceţi fără rănd? Şi luăm atăt de des ceva de la cunoscuţi, fără se cerem voie,  doar pentru faptul că ne-a plăcut şi-am vrea să măsurăm sau să-l vedem îndeaproape acest lucru. Sigur că nu toată lumea face aşa, de acord. Dar se-ntămplă.

Nu va fi uşor, ca şi tot ceea ce ţine de educaţia copiilor noştri, dar haideţi să-i învăţăm să facă faţă dezămăgirilor. Pentru că acestea se-ntămplă. Şi nu le vom fi alături mereu ca să-i ajutăm. Haideţi să ne învăţăm copii că vor putea primi ceea ce-şi doresc, dar cu răbdare şi prin muncă.

sursa: adme.ru

Recomandăm
Noi pe Facebook