Cea mai frumoasă istorie despre cum să schimbi lumea din jurul tău

Cea mai frumoasă istorie despre cum să schimbi lumea din jurul tău

În scara blocului nostru trăia o bătrînică. Bunicuța Maria. Avea 97 de ani. O bătrânică drăguță și plăcută, mereu cu dispoziția bună, zâmbitoare și binevoitoare. Pentru mine ea era un Lider Iluminat. Stați liniștiți! Explic de ce cred așa.

Întâi de toate, bunicuța Maria a decorat toate pervazurile din scara noastră cu ghivece cu flori. Frumos. În ziua următoare, cele mai frumoase flori  din alea cu butoane  au fost furate și puteai vedea pe lângă metrou, vânzători dubioși cu florile bunicuței.

Vecinii au hotărât să instaleze lacăt și interfon la ușa de la intrare. Ea a atârnat pe pereți rame cu citate ale unor personalitățo renumiți, care trezesc conștiința și sună ca porunci. A pus flori pe pervaz. Plăcut.

Pe scară a început să vină adolescenți gălăgioși. Bunicuța Maria a ieșit și... le-a propus apă sau ceai. Ei mult timp au râs. Au rupt florile și au răsturnat ramele.

Ziua următoare ea a pus la loc ramele și florile, iar pe pervaz a adus cărți. Literatură clasică. Au venit adolescenții. Râdeau zgomotos și făceau gălăgie. Ea a ieșit și le-a propus ceai și chiflele ei, delicioase și bine mirositoare. Băieții nu au putut refuza. Au luat cu ei cărți cu promisiunea că le vor citi. Florile și ramele nu le-au atins.

Ziua  următoare a scos o sticlă cu apă, pentru ca fiecare, care va dori să aibă grijă de flori să le poată uda. Și cărți noi. Seara au venit adolescenții, s-au stropit cu apă, au râs și au facut zgomot. Bunicuța iar a ieșit și le-a propus ceai, chifle, a luat sticla, a umplut-o cu apă și i-a rugat să ude florile.

Tinerii au început să vină zilnic pe scara de la bloc, vecinii erau nemulțumiți, chiar au chemat și poliția. Bunicuța a confirmat că tinerii sunt vizitatorii ei, sunt elevii care au venit după cărți, a împărțit de față cu sergenții cărți tinerilor stupefiați și, politicos, i-a petrecut: ”Cu Dumnezeu!”.

În scară a apărut un dulap cu cărți, iar alături era un anunț ”Rugăminte! Dacă aveți acasă cărți interesante și utile, citite deja de dumneavoastră, donați-le. Fiți buni! Iar cei care au luat spre lecturare, fiți responsabili și returnați cărțile pentru alți cititori!”

Dulapul în scurt timp s-a umplut cu cărți. Au apărut flori pe pervaz la toate etajele. Rame frumoase cu citate, la fel. În fiecare seară, ușa de la intrarea în scară au început s-o lase deschisă.

Seara puteai vedea pe scări adolescenți citind cărți. Bunicuța a pus pe pervaz câteva lanterne ca să le fie mai ușor să citească. Copii stăteau cu lanternele aprinse și citeau. Scara s-a făcut mult mai luminoasă decât deobicei.

Bătrânica a murit. La primul etaj al casei noastre s-a deschis un Club pentru copii și adolescenți. Cu bibliotecă și flori pe pervaz. Simbolul Clubului a devenit lanterna.


sursa: adme.ru

Recomandăm
Noi pe Facebook