Omul care a oprit pustiul

Un fermier african pe nume Jakubo Savadogo deja de 20 de ani încearcă să reanimeze pustiul care s-a năpustit peste meleagurile sale, folosind tehnică și instrumente demult învechite. Tot ce are acest om este o sapă și multă speranță și optimism.
Omul care a oprit pustiul
în 1980, cănd peste țara  lui s-a năpustit o secetă nemaipomenită care a rămas în istorie cu denumirea ”Sahel”,pămăntul practic a dispărut,nivelul de precipitații a scăzut cu 80% iar o porțiune de mii de hectare de savană s-a prefăcut în pustiu. Oamenii în panică au părăsit aceste locuri în căutarea unui trai mai bun.
Omul care a oprit pustiul
 Jacubo  a rămas,neștiind nici să scrie nici să citească,neștiind de existența tehnologiilor,el pur și simplu continua să facă ceea ce făcea de ani de zile,să prelucreze pămăntul cu metodele pe care le știa de la strămoși. în decursul lucrărilor ,el  a extins cuiburile și a lăsat spațiu împrejurul plantei  pentru a reține umiditatea la rădăcini,acoperindu-le cu gunoi de grajd și paie care aveau să mențină și mai bine umiditatea.
Omul care a oprit pustiul
Experimentele lui Jacubo s-au soldat cu succes,roadele au început să crească,odată cu semințele de mei și sorg au început să crească copăcei,tot din semințe, care erau în gunoiul de grajd. Mai mult decăt atăt,datorită inovațiilor cuiburilor și a adăncirii răndurilor,nivelul apelor subterane s-a ridicat considerabil după seceta din 1980.
Omul care a oprit pustiul
Povestea acestui agricultor a atras atenția întregii lumi,iar în 2010 despre el chiar a fost filmat un film documentar  ”Omul care a oprit pustiul”.Resursele acumulate în urma apariției acestui film  au fost investite  de Jocubo în restabilirea pădurilor din împrejurimi și chiar a fost creat un proiect de instruire a tinerilor fermieri. Acum, tehnica de reținere a umidității la rădăcini este predată fermierilor începători care deja știu cum să adapteze culturile la diferite tipuri de climă și cum să obțină o garanție a succesului în agricultură.
sursa:adme.ru

Recomandăm
Noi pe Facebook