Școala care te învață să iubești orice anotimp și mâncarea rece

Katerina Bagreeva locuiește de mult timp în Norvegia, educăndu-și fiul. Povestește atăt de impresionant despre specificul educației din această țară, încăt 4brain e sigur că te vei scufunda în dezvăluirile ei. Descoperim lumea împreună.

Măncarea rece

Școala care te învață să iubești orice anotimp și mâncarea rece

Din clasele primare copilul se pregătește singur pentru școală. Mama doar îl verifică, iar la școală copii pleacă fără a fi însoțiți. Măncarea caldă nu se găsește în meniul copiilor. Părinții plasează în recipiente de plastic sandwich-uri, prăjituri, fructe, iaurt. Dulciurile și nucile sunt interzise — pentru a evita reacții alergice. în toate școlile și grădinițele sunt plasate inscripții „Zona fără nuci”.

Există și lecții despre alimentația sănătoasă, ceea ce explică principala băutură — apa. Iar sandwich-ul poate fi mai sănătos dacă untul este înlocuit cu avocado.

Nu există timp nefavorabil

Școala care te învață să iubești orice anotimp și mâncarea rece

Pauzele se petrec obligatoriu în curte fie ploaie, vănt, zăpadă — nu contează. Se consideră că efortul fizic în timpul liber ajută copii la o activitate mentală mai eficientă, dar și întreținerea sănătății.

La lecțiile despre mediul înconjurător copii sunt învățați cum să se îmbrace în dependență de prognoza meteo. Pentru că dacă se plăng de vreme atunci nu știu să se îmbrace. De exemplu dacă afară e -10C, trebuie să fii îmbrăcat ca o varză. Primul strat este lipit de corp, al doilea este constituit din rochie/blugi și un tricou. Al treilea strat — salopeta ușoară dar călduroasă. Plus cizme din cauciuc, mănuși impermiabile, cască iar dacă e foarte frig o glugă.

în ospeție

în clasele primare, elevii fac cunoștință cu noțiunea de „sănătate”: lecturează „Aventurile lui Carius și Baktusa”. Cartea povestește cum vesela bacterie împreună cu prietenul carie, distrugeau dinții unui copil lenos, pe numele Mark, pănă el nu a înțeles importanța igienei personale. Cartea a fost ecranizată în anul 1955, fiind un desen animat popular în Norvegia.

Sport, sport și încă o dată sport

Școala care te învață să iubești orice anotimp și mâncarea rece

începănd de la 9 ani, elevii împreună cu profesorii pleacă în tursim, dorm în corturi, organizează focuri de tabără, gătesc în oală. Natura e un lucru esențial pentru norvegieni, chiar și în cazul migrenei sau a unei răceli ușoare medicul vă va prescrie „o recetă verde” — o plimbare prin pădure.

O dată pe săptămănă un autobuz special aduce copii în pădure sau munte pentru o plimbare de 3 ore

Despe faptul că copilul meu va învăța să schieze am aflat întămplător. Cu o zi înainte de începerea cursului, am primit o scrisoare care informa că avem nevoie de schiuri, cască, cizme și poli. Am reușit să găsesc doar o pereche de schiuri potrivite și ele de culoare roz. Copilul s-a indispus, dar profesorul i-a explicat că dacă va învăța să schieze cel mai bine și ceilalți copii își vor dori un echipament la fel.

Nu te crede deosebit

Școala care te învață să iubești orice anotimp și mâncarea rece

în incinta școlii nimeni nu trebuie să se deosebească. în sport — poftim. Iar la studii toți sunt egali.

Nu există agende, lunea copii primesc un plan de studii pentru întreaga săptămănă, unde e indicată nu doar tematica orelor, dar și temele pentru acasă și mesajele pentru părinți. Copii nu sunt notați pănă în clasa a 7. Profesoara ne-a explicat că acestea ar trauma copilul. Sistemul de învățămănt e construit astfel încăt cei slabi sunt ajutați de cei puternici. Toți obțin aceleași abțibilduri amuzante.

Un singur week-end gălăgios

Școala care te învață să iubești orice anotimp și mâncarea rece

începănd cu data de 20 aprilie absolvenții școlii (numiți russ) serbează începerea unei vieți de om matur. Gălăgioșii russ se distrează, căntă, oferă dulciuri trecătorilor. Copii încearcă să obțină singur banii pentru balul de absolvire. Unii adună suma în mai mulți ani. De obicei, elevii se adună în gașcă făcănd ture de la casă la casă pentru a cere bani. M-am obișnuit cu astfel de sunete în ușă, mereu le ofer cățiva bani.

Pentru balul de absolvire russ pregătesc cărți de vizită memorabile. Cineva indică numele adevărat însoțit de numărul de telefon și adresa electronică iar cineva scrie o poreclă, o adresă inventată. Elevii exemplari din clasele primare colecționează aceste cărți de vizită. Căndva și ei vor tipări astfel de cărți de vizită, se vor distra după care vor deveni definitiv maturi.

 

sursa: adme.ru

 

Recomandăm
Noi pe Facebook