Patimile Fridei Kahlo

Frida Kahlo – cel mai cunoscut şi apreciat artist plastic mexican.

4brain va povesti destinul ei senzațional.

Patimile Fridei Kahlo

nevsepic

Comunistă, expresivă, insolentă, excentrică, îndrăgostită de umor, amatoare de ţigări şi tequila, a devenit cunoscută cu puţin timp înainte de moarte. Acum lucrările artistei  costă milioane de dolari. Destinul ei însă nu a fost atît de simplu.

La 6 ani Frida suferea de poliomielită. Maladia i-a afectat piciorul drept, din cauza asta Frida a schiopătat toată viaţa şi îşi ascundea piciorul sub fustelele lungi în stil national sau pantaloni. Colegii o tachinau spunăndu-i “ Frida-Picior de lemn”. Peste 12 ani cade victimă unui accident groaznic. Autobuzul, în care se afla  cu prietenul său Alejandro, a fost izbit de un tramvai.

Patimile Fridei Kahlo

info-poster

Alejandro s-a ales cu cîteva zgărăieturi, iar Frida a fost traumată atăt de serios, încăt doctorii erau convinşi că va muri pe masa de operaţie. Brațul metalic al unui scaun i-a străpuns abdomenul şi bazinul, privănd-o de posibilitatea de-a mai avea copii. Frida supravieţuieşte împotriva la tot şi la toate. Dar în interiorul ei totul a rămas mutilat. Treizeci şi două de operaţii, ani de zile cu corpul în ghips, cărucior pentru invalizi, boli interminabile și primii paşi în pictură.

Totul a început de la  o oglindă suspendată deasupra patului, cu o ramă specială care- i permitea să picteze  culcată. Autoportrete – asta picta ea continuu - pentru că, practic, ea era ceea ce vedea în oglindă, ţintuită la pat. «Mă pictez pentru că petrec foarte mult timp în singurătate şi pentru că sunt subiectul pe care îl cunosc cel mai bine»

 

Patimile Fridei Kahlo

bmtv

Peste căţiva ani, revenindu-şi după accident, artista a venit la Diego Rivera să-i prezinte lucrările  pictate timp de un an, atăt căt a stat ea în pat, înlănţuită în corsetul ortopedic. Portretele Fridei Kahlo l-au impresionat pe Rivera, cunoscutul artist plastic.  «Ele transmiteau senzualitatea şi exuberanţa vieţii, conturănd arta nemiloasă, dar subtilă a unui observator înnăscut. îmi era clar că această femeie e un artist de la Dumnezeu.»

Patimile Fridei Kahlo

bimg

Patimile Fridei Kahlo

© Gisèle Freund

în acea perioadă, Rivera, cu al doilea divorţ la activ, era pregătit să cucerească inima tinerei artiste, pline de umor, curaj şi talent. Era imposibil să nu te îndrăgosteşti de  intelectul ei deosebit. Diego era mai în vărstă  cu 20 de ani, înfiorător şi enorm. Aspectul terifiant al gigantului şi blăndeţea trăsăturilor, strălucirea melancolică a privirii, măinile mici şi nervoase. Era adorat de femei, şi le răspundea cu aceiaşi adoraţie : «Cu căt iubesc mai tare o femeie, cu atăt mai mult vreau s-o fac să sufere.»,  mărturisea artistul.

Patimile Fridei Kahlo

warnet

Patimile Fridei Kahlo

luxfon

«în viaţa mea am avut două accidente- primul- cănd a intrat autobusul în tramvai, și al doilea- cănd l-am întălnit pe Diego.»

Una din lucrările cunoscute cu această tematică - «Unos cuantos piquetitos ( Căteva înpunsături)» -patul însăngerat, un bărbat cu  un cuţit în mănă, stănd deasupra corpului sfăşiat al Fridei. 

Patimile Fridei Kahlo

«Unos cuantos piquetitos»

Rivera își înșela soția la stănga și la dreapta. «încercam să-mi înec durerea, dar nemernica asta a învățat să înoate»- a început și ea să înșele. Rivera turba de gelozie, ea nu avea drepturile pe care le avea el. După cinci ani de scandaluri, reproșuri și certuri, au divorțat, dar peste un an s-au recăsătorit.

Patimile Fridei Kahlo

img-fotki

Conceptul portretelor Fridei este criptat în detalii, fundaluri, figuri, reliefate lăngă imaginea artistei. Sau lăngă imaginea Celor două Frida. Deseori se dedubla. Ea-înainte și Ea-după accident. Una suferindă-alta armonioasă. în societate era mereu vioaie, avea un răs molipsitor, înjura gălăgios, bea, fuma și se comporta de parcă ar fi cea mai fericită femeie de pe pămănt. Adevăratele ei sentimente se regăseau în picturi și în jurnalul său.

Patimile Fridei Kahlo

«Cele două Frida»

Patimile Fridei Kahlo

«Copacul Speranței»

Patimile Fridei Kahlo

«Autoportret cu părul lăsat liber», 1947

Cel mai mult în viață Frida a iubit însăși viața- și asta atrăgea ca un magnet bărbații și femeile. Făcănd abstracție de calvarul fizic prin care trecea, avea un umor dement, putea să rădă pănă la epuizare, să facă haz de propria-i persoană și să se distreze pe cinste. Și doar în fața pensulei își deschidea sufletul mutilat. își dorea cu toată ființa un copil, dar trauma pe care o suferise nu-i permitea să devină mamă. Trei sarcini- acte de eroism în situația ei- s-au sfîrșit tragic.

Ultimii 10 ani Frida ținea un jurnal- a reușit să scrie și să deseneze 170 de pagini, care sunt acum parte din patrimoniul său. Timp de 40 de ani a fost ținut în secret de către autoritățile mexicane înainte de a-l face public. 170 de pagini în acuarelă, colaje, amintiri din copilărie, scrieri despre boală și dragostea chinuitoare pentru soțul său.

 Patimile Fridei Kahlo

diletant

Numele DIEGO se întălnește în Jurnalui ei mai des decăt orice  alt cuvănt. Simte neputința și lipsa de profunzime a cuvintelor atunci cănd încearcă să-și exprime sentimentele față de iubitul său.

«Diego-începutul, Diego-pruncul meu, Diego –prietenul meu, Diego- pictorul, Diego – tatăl meu, Diego – iubitul meu, Diego  - soțul meu, Diego- mama mea, Diego- eu însămi, Diego – este tot. » 

Patimile Fridei Kahlo

© Gisеle Freund

în 1950 a mai suportat 7 operații la coloana vertebrală, 9 luni le-a petrecut pe patul de spital și a rămas în scaunul cu rotile pentru toată viața. în 1953, cu un an înainte de moartea sa, i-au amputat piciorul drept, ca să stopeze cangrena. în același timp, în Mexic, se inaugura prima ei expoziție personală. La deschidere, Frida a fost adusă de o ambulanță cu girofarurile aprinse și sirenele pornite. Zămbea, într-o mănă avea nestinsa țigară, în cealaltă- sticla nesecată de tequilla, în păr- o floare, în surăs- bucurie și ironie.

Cu o săptămănă înainte de moarte, Frida a pictat tabloul «Trăiască Viața!» — «Viva la vida!» — un nature morte, în care este concentrată atitudinea ei față de viață. «Aștept cu drag plecarea mea și sper să nu mă mai întorc niciodată . Frida»  

Patimile Fridei Kahlo

«Viva la vida»

Și totuși a găsit cuvintele potrivite care au reușit să exprime dragostea ei pentru Diego Rivera

Patimile Fridei Kahlo

© Gisèle Freund

Patimile Fridei Kahlo

Gisеle Freund

«în salivă

în hărtie

în asfințit

în toate frazele

în toate culorile

în toate ulcelele

în pieptul meu

înafară, înăuntru

DIEGO în cuvintele mele, în inima mea, în nebunia mea, în somnul meu, pe hărtia umedă, pe vărful pensulei, în creioane, în peisaje, în măncare, în metal, în imaginație, în boli, în vitrine, în trucurile sale, în ochii săi, pe buzele sale, în minciuna sa.»

A scris acest text pe o bucată de hărtie. Diego a primit-o cu căteva zile înainte de moartea sa.

Sursa: Adme.ru

 

Recomandăm
Noi pe Facebook